17 Temmuz 2012 Salı

Gence - İmamzade Türbesi

İmamzade Türbesi Gence'nin en önemli dini mekanıdır. (bkz. az.wikipedia.org ) Kubbesindeki mavi çinilerden dolayı Göy Mescit olarak da anılan bu yerde beşinci imam Muhammed el-Bakır (713-731)'ın oğlu Mevlana İbrahim defnolunmuştur. Sekizinci asra ait olsa da türbenin 15. asrın sonu 16. asrın başında dikildiği sanılmaktadır. Vağzal (gar) önünden kalkan minibüsler ile 20 gepiğe yarım saatte gidebilirsiniz. Cuma günleri kalabalık oluyor; kadınlar türbeyi ziyaret ederken erkekler bitişiğindeki mescitte toplanıp namaz kılıyorlar. Sair zamanlarda namaz kılınmıyormuş. Zaten çevresinde yerleşim de yok.

18 numaralı İmamzade marşrutu
"Göy Mescit" olarak da anılan İmamzade Türbesi
Namazın ardından. Mescidin içi

Türbe ve ziyarete gelmiş kadınlar
Burada kadınlar türbeyi tavaf ediyorlar, el sürüyorlar, öpüyorlar. Abartılı bir tazim mevcut. Özel günlerde çok daha kalabalık oluyormuş. Diğer rayonlardan da geliyormuş insanlar.


İmamzade'nin girişi


Namazın ardından hoca Hasil Bey ve cemaat ile tanıştık. Azerbaycan devletinin uyguladığı politikalardan şikayetçiler. Başörtüsü yasağı onları kızdırmış. Buna rağmen devlet aleyhine konuşmamaya gayret ediyorlar. "On ikinci imamı ona layık şekilde bekliyoruz." diyorlar. Türkiye'yi ve Türkleri seviyorlarsa da, İran'a yakın olduklarını söyleyebilirim.

İmamzade kompleksi çok bakımsız. Abdest almak için bir destnamaz (abdesthane) dahi yok. 2010 yılında başlayan tamir işleri için üç milyon manat ayrılmışsa da İmamzade'de yapılması gereken çok şey var.

İmamzade'de tanıştığım Elçin ve Hüseyin Beylere bir kez daha teşekkür etmeliyim.

1 yorum: