14 Haziran 2012 Perşembe

Azerbaycan, vize ve konsolosluk

Türk toplumu olarak dünyadan ve hatta komşularımızdan bihaber yaşıyoruz. Hatta üzerine atıp tutmaya, kurtarıp batırmaya doyamadığımız ülkemizi tanıdığımızda söylenemez. İşte sıralasak uzayıp gidecek olan bilinmeyenler listesinde kendisine yer bulacak bir ülke: Azerbaycan.

"Oo! Millete haksızlık etme." serzenişlerini duyar gibiyim fakat bu, böyledir. Sovyet idaresi altındaki Azerbaycan'ı tanıyıp yakınlık tesis edemedik. Bağımsızlıklarının ardından yanlarında güçlü şekilde duramadık. Hatta yazık ki yaşadıkları sıkıntıları da unuttuk. Karabağ Savaşı'nı, Hocalı Soykırımı'nı hatırlayan var mı?

Sanırım şu sıralar Azerbaycan denince akla "Eurovision" ve "Yahşi Cazibe" gelir. İşte cahilliğimiz. Gülsek mi ağlasak mı?

Buraya ansiklopedik bilgileri yığmak istemiyorum. Azerbaycan'ın nüfusunu, kişi başına düşen milli geliri vesaireyi merak edenler, buyurun: az.wikipedia.org/wiki/Az%C9%99rbaycan

Bu girizgah fena olmadı. Aslında Azerbaycan seyahati öncesi bilet ve vize işlemlerinden bahsetmek istiyorum. Evet hatırlatam ki Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarını vize uygulamaktadır. Eger uçakla gidiyorsanız vizeyi Bakü ve Gence havalimanlarına -evet Gence'de de bu uygulama başladı.- indiğinizde 10$ harç ödeyerek almanız mümkün. Istanbul Konsolosluğu (bkz. www.azconsulateistanbul.org.tr) ise nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi ile bir vesikalık fotoğraf karşılığında üç gün içinde ücretsiz vize veriyor. Aceleniz varsa bankaya harç yatırıp -10-20 dolar kadar- aynı gün içinde vizenizi alıyorsunuz. Konsolosluk yalnızca bir aylık vize veriyor. Azerbaycan'da daha uzun müddet kalacaksanız oraya gittiğinizde Miqrasiya idaresine müracaat etmeniz gerekiyor. (Miqrasiya idaresi için bkz. www.migration.gov.az) Havalimanında alacağınız vizeler ise iki aylık.

Hiç şüphesiz bir devletin büyüklüğü dış misyonları ile anlaşılabilir. Bu noktada Azerbaycan sınıfta kalıyor. Görevliler ilgisizliğin dibine vurmuş vaziyetteler. Vize için başvuranlar; pasaportunu, kimliğini yitirenler Azerbaycan vatandaşları konsolosluk önündeki bir kağıda isimlerini yazarak sıraya giriyorlar. Ardından listeye göre içeri giriyorlar, bir numaratör bile yok. Ekseriya sıra karışır ve gözü açıklar işlerini çabucak hallederler. Bazen konsolosluk görevlisi ya da polis "Vize için gelenler!" diye seslenir. Sıra bozulur, vize için gelenler öne geçip işlerini halleder. Vize evrakları öğleye kadar teslim ediliyor. Pasaport dahil her türlü evrakın geri alınması ise saat 14:00'ten sonra oluyor.

Bekleşenler genelde Türkiye'de ya da Azerbaycan'da çalışan insanlar. Bir de Azerbaycan'dan gelin getirmeye gidenler var ki muhabbetleri güzel oluyor. Ben bir buçuk iki saat süren beklemelerimde iyi diyebileceğim insanlarla tanıştım, bazıları ile arkadaş oldum. Vaktinizi sıkılmadan geçirebilirsiniz.

Azerbaycan'a karayolu ile ulaşım Gürcistan ya da üzerinden oluyor. Sınırlardaki beklemelerle yolculuk 36 saati aşabiliyor. Bazı firmalar yolcudan çok mal taşımaya meraklı olduğundan beklemeler uzayabiliyor. Ben uçağı tercih edeceğim ancak otobüsle gidenler "Ramazanoğlu Seyahat"in digerlerine göre daha iyi olduğunu söylüyorlar, tabii fiyatı biraz daha pahalı.

Uçakları tercih etmek bir öğrenci için imkansız görünüyor. Şu an THY Bakü için 700 liraya yakın Azerbaycan Havayolları (AZAL) da çok farklı değil. Onur Air'in Gence uçuşları uygun alternatif. 79 Euro'ya Gence'ye gidebilirsiniz. Sanırım Gence-Bakü arası dört saat kadar sürüyormuş.

Bugünlük bu kadar. Reşid Behbudov'un "Azerbaycanım" şarkısıyla iyi akşamlar.

2 yorum:

  1. Uyarı: Ermenistan Cumhuriyeti ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır – ve bu yasağa tabii ki Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dahildir. Aksi halde Azerbaycan'a gitmeye kalkışan Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Azerbaycan'a vardıkları an otomatikman gözaltına alınıp, geldikleri yere sınırdışı edilecektir. Uçak biletlerin yanması ve ve başka mali kayıplar da söz konusu olur.

    YanıtlaSil
  2. Bir notta ben eklemek isterim ki; havaalaninda aldiginiz 2 aylik vizenin hicbir size yarari yok. Yani eger 1 aydan cok (30 gun diyelim 1 aya), 31 veya 32 gun kalmak istiyorsaniz bile havaalani ile giris yaptiktan sonra Polise gidip kayit olmalisiniz. Havaalaninda aslinda 3 aylik vize veriyorlarmis ama normal 2 ay veriyorlar. Sanirim o da hormet gerektiriyor.

    Eger polise kayit olmadan havaalanindan cikis yaparsaniz genceden sizi birakmicaklar en az 300 Manat (1 AZN = 1 euro) ceza yiyeceksiniz.

    Cezayi odemek icin de hic bakuye gitmeyin bakude isinizi daha zor halledersiniz. Yevlax var ordaki migrasya hizmetine gitmek daha iyidir.

    YanıtlaSil